JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi er blitt lurt og sveket av eierne

– Vi er blitt lurt og sveket av eierne

LØFTEBRUDD: Tidligere klubbleder Erik Hagen og dagens klubbleder Arne Larsen er begge svært skuffet over Anora. 40 årsverk skal bort fra anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo når vintapping flyttes til Danmark. Klart løftebrudd fra styret, mener de to.

LØFTEBRUDD: Tidligere klubbleder Erik Hagen og dagens klubbleder Arne Larsen er begge svært skuffet over Anora. 40 årsverk skal bort fra anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo når vintapping flyttes til Danmark. Klart løftebrudd fra styret, mener de to.

Erlend Angelo

Skuffelsen i Arcus er stor etter at det ble bestemt at de må nedbemanne. Tidligere klubbleder Erik Hagen mener eierne har lurt de ansatte. Nå håper han på helomvending.

Kraftsalvene sitter løst hos Erik Hagen. Som mangeårig klubbleder for de ansatte hos vin- og spritprodusenten Arcus var han med på flere store endringer. Nå er han pensjonist på andre året. Men noe av det siste han gjorde i arbeidslivet var å bidra til en så smertefri sammenslåing som mulig med finske Altia. Sammen ble de to til konsernet Anora i 2021.

Det er lovnader gitt i den prosessen som Hagen mener ledelsen og eierne nå bryter med. I stedet for videre utvikling, har Arcus nå fått beskjed om at de må nedbemanne kraftig. «Bombenedslaget 28. februar», som de ansatte selv kaller det. Reaksjonene varierer fra nummenhet til galgenhumor til rent og skjært sinne.

40 årsverk forsvinner etter planen i løpet av de neste tre årene. For produksjonsarbeidere og NNN-medlemmer blir tallet trolig rundt 30. NNN-klubben teller i dag cirka 50 medlemmer. Det er med andre ord dramatiske kutt som venter for vin- og spritprodusenten.

– Ført bak lyset!

De ulike Anora-eide anleggene skal bli «Center of Excellence» og spesialisere seg på ulike produktgrupper. Den store taperen blir det norske anlegget. Vintapping skal sentraliseres til det nye datterselskapet Globus Wine i Danmark. I Norge skal de i hovedsak konsentrere seg om produksjon av akevitt og bitter. Anlegget, som i fjor produserte totalt 19 millioner liter på Gjelleråsen, ender trolig opp med rundt 8 millioner liter i 2026.

STOR NEDBEMANNING: Tapping av vin flyttes til Danmark, mens anlegget på Gjelleråsen skal konsentrere seg om produksjon av bitter og akevitt. Av omtrent 50 NNN-medlemmer vil cirka 30 måtte slutte om planene fram mot 2026 består.

STOR NEDBEMANNING: Tapping av vin flyttes til Danmark, mens anlegget på Gjelleråsen skal konsentrere seg om produksjon av bitter og akevitt. Av omtrent 50 NNN-medlemmer vil cirka 30 måtte slutte om planene fram mot 2026 består.

Erlend Angelo

Konsernstyret vedtok planene i februar. Og det er den beslutningen som får tidligere klubbleder Erik Hagen til å se rødt.

– Vi er blitt ført bak lyset! Budskapet og forsikringene var tydelige: Arcus og Altia skulle fortsette som likeverdige partnere. Det var ingen fare for det norske selskapet, for det nye styret var jo fortsatt halvt «norsk». Vi var skeptiske, men fikk forsikringer om at det var ingen fare for Norge. Vi er blitt sveket fullstendig, tordner Hagen.

Vil ha skilsmisse

Arne Larsen, dagens klubbleder – som også sitter i konsernstyret – bekrefter velvillig at mange av de ansatte føler seg lurt.

– Vi føler jo at vi er blitt svikta av selskapet. Forutsetninga for sammenslåinga var at vi skulle fortsette som likeverdige parter, sier Larsen til NNN-arbeideren.

SKILSMISSE?:Verdien på Anora er snart det samme som Arcus var alene da de fusjonert med finske Altia i 2021. Erik Hagen (til venstre) mener en reversering av styrevedtaket i februar er livsnødvendig for Arcus. Arne Larsen vil gjerne «skille seg» fra resten av selskapene i konsernet.

SKILSMISSE?:Verdien på Anora er snart det samme som Arcus var alene da de fusjonert med finske Altia i 2021. Erik Hagen (til venstre) mener en reversering av styrevedtaket i februar er livsnødvendig for Arcus. Arne Larsen vil gjerne «skille seg» fra resten av selskapene i konsernet.

Erlend Angelo

Aller mest ønsker han seg en skilsmisse fra partnerne fra 2021. I første omgang vil han kjempe for å reversere vedtaket om å legge ned vintappingen i Norge.

– Dessverre er det bare vi i NNN-klubben som er åpent imot dette. Men vi har ikke gitt opp. Aksjonærene virker å tro at dette er en trylleløsning for å få opp verdien på selskapet, men vi mener det er en stor strategisk feil, sier dagens klubbleder Larsen.

– Dette er ikke den riktige medisinen for å få opp aksjekursen til selskapet.

Aksjekursen er halvert

Tidligere klubbleder Erik Hagen mener nettopp aksjekursen er det tydeligste beviset på at fusjonen i 2021 var et eneste stort feilgrep.

Da de to selskapene slo seg sammen høsten 2021, var begge verdsatt til over tre milliarder hver for seg. Nå er de verdsatt til drøyt 4,2 milliarder til sammen.

– Aksjekursen er nær halvert på tre år. Hele selskapet preges av at de som styrer, til og med er dårlige kapitalister. De forstår ikke at det er kunnskapen som skaper resultat. De ser bare på tall og skjønner ikke at de ansatte faktisk utvikler og lager vinene her på Gjelleråsen. Det er veldig surt at norske arbeidstakere får svi for denne manglende forståelsen, sier Hagen.

– Dessverre har vi ingen kampmidler å møte dette med. Norsk lovgiving tillater jo ikke arbeidskamp og streik i slike situasjoner. Det er bare én streikemodell, der det er alt eller ingenting. I denne situasjonen står arbeidsgiverne igjen med alle rettigheter, sukker Hagen.

Skreddersydd for polet

Flere av de mest populære varemerkene på Vinmonopolet er produsert på Gjelleråsen – inkludert den mangeårige salgsvinneren Falling Feather.

– Både bygget, produksjonen og kunnskapen her er skreddersydd for det norske markedet og Vinmonopolet. Dette har de ikke peiling på i Danmark, de har et helt annet system og forstår seg ikke på de nordiske monopolene, mener Hagen.

Hvis ikke utviklinga snus, frykter Hagen at det på sikt betyr kroken på døra for anlegget på Gjelleråsen. Uansett må vedtaket om vin-flytting til Danmark reverseres, understreker den pensjonerte klubblederen.

– De kommer til å tape penger som hakka møkk om de ikke gjør det, mener Hagen.

– Bedre sammen
enn hver for oss

NNN-arbeideren har vært i kontakt med Stein Erik Hagen, som er en av de største eierne i Anora. Han henviser oss videre til svigersønn Christer Kjos, som også sitter i styret i selskapet. Han vil heller ikke svare på våre spørsmål.

Derimot får vi svar fra styreleder Michael Holm Johansen, via kommunikasjonsdirektør Petra Gräsbeck. Hun svarer ikke på vårt direkte spørsmål om Anora har brutt sine løfter overfor de ansatte.

«Sammenslåingen av Arcus og Altia i 2021 var en fusjon mellom to likeverdige virksomheter til ett nytt selskap, Anora. Vi er nå ett selskap og utvikler hele tiden virksomheten og driften til Anora for å møte fremtidens utfordringer.» skriver Gräsbeck.

På spørsmål om en «skilsmisse» kan være riktig grep, svarer de dette:

«Anora er et ledende nordisk brennevins- og vinselskap, med én strategi, én visjon og felles verdier, godkjent av styret i Anora. Fusjonen ble gjennomført for 1,5 år siden og det nye selskapet er godt i gang i integrasjonsfasen. Vi ser allerede betydelige synergier, stordriftsfordeler og økt tilstedeværelse i eksportmarkedene.»

At verdien på selskapet er nær halvert, virker de å ta med ro:

«De eksterne forholdene har vært utfordrende for alle børsnoterte selskaper og også andre selskaper; tilpasning til normalen etter covid, inflasjon, råvarekostnader og mangel på råvarer, samt krigen i Ukraina. Anora er i en bedre posisjon til å møte disse utfordringene enn de to selskapene ville vært hver for seg. For eksempel er vår innkjøpskraft og våre produksjonsmuligheter vesentlig sterkere.»

I e-posten skriver de også at de er overbevist om at den nye strategien med «center of excellence» vil være god både på kort og lang sikt for selskapet. Det vil skape både effektivitet og muligheter for både spesialisering og videreutvikling, skriver Gräsbeck.

Arcus

Fusjonerte med finske Altia i 2021 og ble til
konsernet Anora

Produserer akevitt og tapper vin på Gjelleråsen utenfor Oslo

40 årsverk står i fare etter at Anora-styret har besluttet å flytte vintapping til Danmark, etter at de kjøpte selskapet Globus Wine i 2022

14.04.2023