JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik velger du gode jobbsko

Slik velger du gode jobbsko

Er det lurt med myk eller hard såle? Har arbeidsgiver ansvar for at ansatte har riktig skotøy? Hva er god fothygiene? Fysioterapeut Eli Rognved i Rex Helse og miljø svarer.

Hva er viktig å tenke på
når vi velger jobbsko?

En sko må sitte godt på foten og gi god støtte rundt hælen. En jobbsko bør også ha lisser eller reimer så en individuelt kan tilpasse hvor stramt den skal sitte. Skoene bør gi passe svikt og være så solide at de tåler et års bruk.

Skoen må ha et godt «veigrep» og ikke være for glatte i forhold til underlaget og faren for å skli. Sålen bør ikke være for myk eller for stiv.

Hvilke sko bør vi unngå?

Flate converse-sko og sko med åpen hæl som tresko, sandaler eller Crocs egner seg dårlig som jobbsko. Tråkking i høyhælte sko kan på sikt gi belastning på rygg, hofte og knær. Det er viktig å bruke leggmuskulaturen i løpet av dagen.

Hva er god
skohygiene?

Fukt i skoen er ikke bra verken for foten eller huden. Pass på å ha tørre føtter og tørre sokker. Jeg vil også anbefale at en ser over skoene en gang i året. Er det tid for å skifte dem ut? Svikten går ut av en sko etter en stund.

Hvilke plager kan vi få
ved bruk av «feil» sko?

Veldig få plager kan kun tilskrives feil skobruk. Men det kan bidra til å forsterke andre plager.

Hvor viktig er det å
variere mellom ulike sko?

Jeg anbefaler å variere mellom to par sko i løpet av en dag, spesielt om du har en jobb hvor du trasker og står mye.

Hvordan velge riktig sko?

Fagkompetansen i skobutikkene varierer, men det fins butikker som tilbyr analyser av foten og som kan veilede om skokjøp. Det er viktig å stole på egne erfaringer også. Hva er godt for meg?

Hvilket ansvar har arbeidsgiver?

Arbeidsgiver har ansvar for at det utføres risikovurderinger i bedriften. Vurderingene vil kunne si noe om hvilken type arbeidssko som er riktige i forhold til eksponeringen de ansatte utsettes for. Det er den enkelte arbeidstakers plikt å bruke den skoen som egner seg i arbeidet.

Hvilke lover, forskrifter og
avtaler regulerer skobruk?

Arbeidsgivere kan være forpliktet til å betale for jobbsko hvis det er avtalt gjennom tariffavtaler eller lokale avtaler på bedriften.

Dersom den ansatte utsettes for risiko som tilsier at det skal brukes vernesko, er dette et krav hjemlet i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (kap. 15), arbeidsgivers plikt til å ivareta sikkerheten (arbeidsmiljøloven § 3-2) og arbeids­takers medvirkningsplikt (arbeidsmiljø­loven § 2-3). Arbeidsgiver plikter å stille disse skoene til rådighet for de ansatte.

Generelle råd når du skal velge sko

Skoene bør være romslige nok:
Ikke bruk for smale sko som klemmer føttene fra siden eller i tåpartiet.

Hælen bør ikke være høyere enn 1,5–2 centimeter.

Tåpartiet bør være så høyt at det ikke klemmer på tærne.

Hælkappen bør være stødig for å unngå at foten vrikker.

Skift sko flere ganger om dagen.

Bruk sko av materialer som puster:
Skinn eller lær er de beste alternativene.

Ha gjerne snøring eller borrelås på skoen, for da er det lettere å regulere den om man blir hoven i føttene.

Bruk sokker av ull, bomull eller lin. Dette er materiale som puster og som dermed fjerner fuktigheten fra føttene.

Kilde: Nasjonal digital læringsarena

10.02.2023